Vem har rätt att bestämma över en bild på ditt barn?

Du har tagit en bild på ditt barn som du tycker är vansinnigt charmig och du vill dela den på Facebook. Barnet säger nej. Vem bestämmer?

Jag tycker att svaret är enkelt. Barnet bestämmer.

Barn ska ha rätt att ha inflytande över frågor som rör dem själva. Det står i Barnkonventionen bland annat. Huruvida en bild på ett barn ska delas eller inte berör barnet i högre grad än föräldern och är därför något där barnet bör ha en rättighet att säga nej. 

Dessutom är det vansinnigt dålig stil att publicera en bild på någon som säger att den inte vill ha bilden delad. Det är få personer som kommer på tanken att göra så mot sina vänner, men av någon orsak gör föräldrar det ibland mot sina barn. Trots att föräldrar borde vara de som är allra mest måna om sina barns rättigheter och integritet.

Uppemot en tredjedel av alla föräldrar har ingen dialog alls med barnet om att de publicerar bilder. När barnet kommer upp i lite högre ålder och upptäcker att hela ens liv är fotograferat och delat med hundratals andra utan att man vetat om det kan det bli en ganska obehaglig chock.

Barnkonventionen är inte en lag och föräldrar som publicerar söta bilder mot barnets vilja begår inte ett brott. Det som är lagstyrt däremot är att det är olagligt att posta bilder som är kränkande. Vad som är kränkande är en svår fråga och det finns inte några enkla svar. En bild på ett gråtande barn och texten ”Ibland orkar jag bara inte med ungen” skulle jag tro är över gränsen, eftersom det är en bild på en person i en utsatt situation, syftet är att hänga ut personen och det inte finns något annat berättigande syfte. Men det är en gissning från min sida.

I praktiken spelar det väldigt liten roll om föräldern är över eller under gränsen för vad som är olagligt. Små barn kommer av naturliga skäl aldrig anmäla sina föräldrar. Föräldrar är därigenom i praktiken fria att publicera nära nog vad som helst om sina barn, hur kränkande det än är.

Det lägger ett stort ansvar på föräldrarna. Det finns två acceptabla sätt att handskas med det ansvaret enligt mig. Det ena är att låta bli att publicera bilder. Det andra sättet är att se till att barn så snart de är stora nog förstår vad delning av foton innebär och därefter ha en ständig dialog om vilka bilder som är okej och inte. Samt att alltid låta barnet själv bestämma. Jag tror personligen på det senare. Barn kommer förr eller senare ge sig ut i sociala nätverk på egen hand och ju mer man tänkt och diskuterat innan dess desto större är sannolikheten att barnet själv kommer hantera det bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s