Förskolor versus ungdomar med funktionsnedsättningar

Liljeholmens stadsdelsnämnd har beslutat att man ska skära ned budgeten för all verksamhet, inklusive förskolorna, med 2%. Det får kraftiga effekter för förskolan – allt ifrån nära nog vikariestopp till fler barn per anställd. Det är en nedskärning som förskolorna inte tål.

I torsdags var det ett stort uppbåd arga föräldrar som kom till stadsdelsnämndens öppna frågestund. Även jag var där.

Abit Dundar (Fp) kom tidigt med ett brandtal. Satsningen på demokratiprojekt och stadsodling var två miljoner som borde gå till förskolorna istället för mindre viktiga saker som demokratisatsningar. Föräldrarna jublade.

Lars Svärd (M) kallade demokratiprojekten för flum och sånt som ingen bryr sig om. Pengarna borde istället gå till förskolorna. Föräldrarna klappade händerna.

Så, vad är det som alla föräldrar jublade åt att man borde skära i? Det finns att läsa här.

Bland förslagen finns demokratiutveckling och utveckling av fritidsaktiviteterna för ungdomar med funktionsnedsättningar, för att de ska få samma möjligheter som ungdomar utan funktionsnedsättningar. Det finns arbete med att se till att få bättre statistik över jämställdhet i stadsdelen, för att kunna följa upp om medel fördelas på ett sätt som missgynnar personer baserat på kön (vilket är vanligt i kommuner). Det finns ett projekt för dialog med ungdomar, för att se till att satsningarna som görs på fritidsaktiviteter ska vara det som ungdomar säger sig behöva. Det finns arbete för att vårdnadshavare och andra som möter ungdomar ska kunna arbeta förebyggande mot droger.

Däremot finns inte ett öre budgeterat till att folk ska få odla potatis.

Så, är föräldrarna i Hägersten/Liljeholmen verkligen emot de här satsningarna? Vill man ta pengar från utsatta ungdomar och ungdomar med funktionsnedsättningar för att satsa på förskolorna? Eller är man så aningslös att man applåderar åt saker man inte vet vad de innebär?

Det föreslagna nedskärningarna är orimliga, eftersom det slår mot en verksamhet som saknar de marginalerna. Men de i sammanhanget små pengar som ska gå på demokratiprojekten löser inte problemet – det är 2,6 miljoner av 21 miljoner som saknas. Det som behöver fixas är att Hägersten/Liljeholmen straffas på grund av den snabba befolkningstillväxten. Ska vi bygga ut måste stadsdelarna som ska bygga ut mest kompenseras för de ökade utgifterna i form av alla nyetableringar som måste ske. Och vi föräldrar borde inte acceptera att olika grupper med legitima behov ställs mot varandra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s