Fänkål och amning

Det är vanligt med rekommendationer om fänkålste, amningste med fänkål och andra fänkålsprodukter för att underlätta vid amning. Aftonbladet har tidigare rekommenderat det mot kolik och nu har även Amningsbloggen gått ut med en sådan rekommendation. Jag har skrivit mer om Amningsbloggen hos VoF.

Fänkål innehåller estragol, som är något som Livsmedelsverket avråder från vid amning. För ett halvår sedan skrev jag och frågade Livsmedelsverket och fick då följande svar:

Hejsan!

För de allra flesta örtteer och hälsokostprodukter är dokumentationen runt säkerheten mycket bristfällig. Man vet helt enkelt inte om dessa är säkra att konsumera under graviditet eller amning! Av denna anledning ger vi rådet till gravida och ammande (och även barn) att man ska vara försiktig med denna typ av produkter. Det är företagen som ansvarar för att det de sätter ut på marknaden är säkert, men, någon registrering eller säkerhetsvärdering görs inte av någon myndighet (enligt gällande lagstiftning). Detta innebär att säkehetsdokumentationen inte alls är lika omfattande som för t.ex. läkemedel. Man måste alltid komma ihåg att en produkt som påstås ha en effekt nästan alltid också kan ha en icke önskvärd bieffekt…

När det gäller just produkter av fänkål så går den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA ut med en rekommendation om att gravida, ammande och barn under 4 år inte bör äta sådana produkter. Fänkål innehåller ämnet estragol, som är genotoxiskt (dvs kan skada arvsmassan). Man vet helt enkelt inte om detta är säkert för gravida/ammande/små barn, varför man går ut och avråder från konsumtion. Läs gärna mer här: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/herbal/medicines/herbal_med_000096.jsp&mid=WC0b01ac058001fa1d<http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/herbal/medicines/herbal_med_000096.jsp&mid=WC0b01ac058001fa1d&jsenabled=true>

Anledningen till att det är EMEA som går ut med denna varning är för att denna typ av produkter ofta klassificeras som läkemedel i andra EU-länder.

Vänlig hälsning,

Emma Halldin Ankarberg, toxikolog

Annonser

2 reaktioner på ”Fänkål och amning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s