Skriva CV

Eftersom jag läst väldigt många CV:n och personliga brev i jobbet har jag på sistone lekt cv-coach åt vänner. Eftersom jag tror att jag kommer göra det många gånger till så tänkte jag skriva ned de råd jag nästan alltid vill ge.

  • Ett CV har runt 20 sekunder på sig att fånga uppmärksamheten om det är många sökande. Därför är utseendet jätteviktigt. Ett snyggt CV ger ett betydligt kompetentare intryck och gör att man kollar mer.
  • Locka blicken till de viktigaste meriterna. Använd layouten till det. De första sakerna på första sidan ska vara de viktigaste.
  • Bra, välskrivna beskrivningar av dina meriter i CV:t är mycket viktigt. Lyft fram det du lärt dig men också vad du åstadkommit.
  • Se till att lyfta fram saker du gjort extra bra och vad just din insats tillfört.
  • Brevet är ett komplement till CV:t och bör inte innehålla för mycket av samma information.
  • Läs annonsen noggrant. Se till att både CV och brev innehåller nyckelord från annonsen.
  • Visa i brevet att du läst på om arbetsplatsen och att du tycker att den verkar intressant.
  • Tänk på att de som rekryterar också är människor som vill ha en kollega. Var personlig och tänk på att framstå som trevlig, men utan att vara för privat.
  • Var lagom rädd för klyschor. Många jag möter är för rädda för klyschor, men det behöver verkligen inte vara fel att skriva att du gillar att ha många bollar i luften om det är sant och du kan visa det. En kreativ person som gillar många bollar i luften är en annan person än någon som är analytisk och ordningsam och det är intressant och relevant att veta vilken typ av person det är som söker. Se bara till att sättet du beskriver dig själv är någorlunda korrekt och stöd gärna påståenden om egenskaper med exempel.
Annonser

En reaktion på ”Skriva CV

  1. När det gäller den sista punkten så stämmer det, det man ska tänka på är alltså att man ska beskriva erfarenheter så att det framgår att man är exempelvis ”driven” man ska inte enbart skriva att man är driven utan någon ytterligare förklaring. Hoppas det hjälper dig som läser artikeln lite mer 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s