PGD och människovärdet

Nu börjar tekniken finnas för att screena alla embryon vid IVF för allvarliga kromosomavvikelser. Det innebär tre saker rent medicinskt. Först innebär det att andelen återföranden som leder till barn kan komma att öka kraftigt eftersom misslyckanden oftast beror på genetiska avvikelser. Med embryon utan kromosomavvikelser minskar risken för missfall dramatiskt. Slutligen innebär det att exempelvis trisomi 13 kommer att upptäckas innan embryon återförs i livmodern.

De flesta barn med trisomi 13 dör inom någon månad från förlossningen. Det är alltså en tragedi.

Det är också olagligt att genomföra preimplantatorisk genetisk diagnostik, PGD, för att upptäcka trisomi 13 i Sverige. Skälet till att det är olagligt är att mutationen nästan alltid uppstår i könscellerna och därigenom inte är ärftlig. Svensk lag tillåter bara PGD för sjukdomar med hög sannolikhet att gå i arv.

Trisomi 13 kan däremot upptäckas genom KUB och fosterdiagnostik. Det är också en skada som motiverar sena aborter.

Kan någon förklara för mig på vilket sätt människovärdet skyddas genom att det är förbjudet att göra genetisk diagnostik på 5-dagarsembryon för att inte orsaka graviditeter med foster med trisomi 13? Särskilt samtidigt som det är ett glasklart skäl för en sen abort?

Som jag ser det bör array CHG och PGD tillåtas för alla sjukdomar som motiverar en sen abort. Allt annat blir en väldigt märklig lagstiftning.

Annonser

3 reaktioner på ”PGD och människovärdet

  1. Pingback: För övrigt… « Inte utan min åsikt

  2. förevigt barnlös i norrland?

    Så himla knasigt! Så en analys som bara sorterar bort något som annars skulle sorteras bort genom fosterdiagnostik och abort är förbjuden? Det är ju inte logiskt någonstans, och måste ju handla om okunskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s