Är koppmatning vetenskapligt?

Jag hamnade nyligen i en amningsdiskussion på Facebook och mindes vår första tid på BB. En stor andel av alla BB-mottagningar förespråkar att barn som av någon orsak inte kan helammas första tiden ska koppmatas istället för att få flaska första tiden för att inte störa amningen. Nappflaskor ska göra barnet förvirrat kring sugtekniken och därigenom skapa ”tuttförvirring” där barnet inte ordentligt kan skilja på bröstet och nappflaskan. Detta ska undvikas genom att undvika flaskmatning och istället genomföra koppmatning.

För oss var det ett rent elände och gick inte alls. Koppmatning är krångligt, slaskigt, tidskrävande och inte särskilt kul. Först när vi gav henne nappflaska fick vi dessutom igång amningen, eftersom hon fram tills dess tyckte att hon skulle få maten ihälld direkt i munnen när hon gapade.

Jag har länge undrat om det här med koppmatning verkligen är vettigt, eller om det är ett vansinnespåfund uppfunnet av fanatiska barnmorskor. Amningsinformation och amningsriktlinjer innehöll i stort sett aldrig referenser till vetenskapliga publikationer. När jag läste på om det var det bästa argumentet för koppmatning jag hittade att barn i Afrika inte är tuttförvirrade.

Så ikväll gick jag in en stund på Cochrane och kollade vad som står där:

Is cup feeding a better way to feed babies, rather than giving bottles or feeding with a tube, when mothers are unable to fully breastfeed? We wanted to identify the best way of offering feeds to babies when mothers are unable to breastfeed, or initially have difficulty with breastfeeding. Alternative feeding methods include using a cup, bottle or feeding tube. Four included studies compared cup and bottle feeding: the results of three of these studies demonstrate that infants who were cup fed were more likely to be exclusively breastfed at hospital discharge. However, at three and six months, there was no difference in the number of infants fully or partially breastfeeding, whether initially fed by cup, bottle or feeding tube. The results of one study demonstrated that those infants feed by cup spent approximately ten days longer in hospital. Therefore, based on available evidence, we cannot recommend cup feeding. [Cup feeding versus other forms of supplemental enteral feeding for newborn infants unable to fully breastfeed, 2008]

Även om det med andra ord finns rätt lite underlag så verkar koppmatning inte vara vetenskapligt underbyggt. I de fall sjukhusen hänvisar till någon referens är det till WHO, trots att WHO inte kan sägas förespråka koppmatning när resurser för flaskmatning finns.

Annonser

3 reaktioner på ”Är koppmatning vetenskapligt?

 1. Fast de konstaterar ju i sagda Cochrane review att i den enda studien där det fanns ett samband mellan längre sjukhusvistelse och koppmatning var prematurerna yngre än i de andra tre studierna samt att personalen var ovana vid koppmatning. Personligen finner jag det lite väl långsökt att dra slutsatsen att något som bara bekräftas av en studie av fyra som sant, särskilt när det finns uppenbar bias.

  1. Johanna

   Det jag och Cochrane-studien säger är att man inte ska förespråka koppmatning framför flaskmatning överlag för att koppmatning inte innebär en fördel. Det stod inte i min text, eller i Cochranerapporten, att det är negativt för friska barn i fullgången tid. Om man vill får man gärna säga att man får välja vilket man vill för friska barn i fullgången tid, men att säga att amningen blir bättre av koppmatning än av flaskmatning är felaktigt och något sjukvården borde sluta med.

   Cochrane har en väldigt strukturerad metodik för kvalitetsgranskning och vilka studier som ska få ingå. Om Cochrane påstår att man kan dra en slutsats så är den slutsatsen för det mesta väldigt rimlig att dra. Sen kan man alltid ogiltigförklara precis all forskning med argumentet att man själv finner det långsökt om man vill.

 2. Helena

  Men guuud jag blir vansinnig av amningshysteri. Ibland går det väl inte, då är det väl bättre för alla inblandade att ge flaska? Eller ska det vara ett lidande att ha barn?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s