Och när vi trodde att botten var nådd…

Jag tror att vi märks lite i norr. I alla fall i mailboxarna. 😀

Idag insåg jag en ny, helsjuk grej med regelverket Håkan hittat på. Håkan vill införa en kontroll av att paret bland annat inte har en tung psykiatrisk sjukdom, begåvningshandikapp, svåra sjukdomar hos mannen och mycket annat vid IVF, vilket inte är lagligt. Eftersom det inte är lagligt att göra så finns det ingen tydlig väg att överklaga, för Socialstyrelsens rättsliga råd kan bara avgöra frågor där de har lagligt stöd för att vara överklagandeinstans.

”Tung psykiatrisk sjukdom” är ett begrepp som bekymrar mig. Jag tvivlar på att det finns en definition av begreppet och google ger två träffar. Med 3 års väntan på vård, som Håkan förordar, har en majoritet av de ofrivilligt barnlösa kvinnorna en depression eller ångestsjukdomar. Och en depression är ibland inte mycket mer än en tolkning ifrån att vara ”tung”.

I regelverket finns också en skrivning om att processledaren (dvs Håkan) ska få ändra regelverket själv och bara informera politikerna om ändringen.

I praktiken är det ofta Håkan (surprise!) som rent praktiskt avgör individärenden i norr. Så Håkan vill få hitta på regelverket och sen döma folk utifrån det regelverk han hittar på. Och lyckas han inte döma dem utifrån regelverket vill han alltså få ändra det on the fly. Sen ska de som blir utdömda som olämpliga inte kunna överklaga. Så vill Håkan kan han plocka bort ordet ”tung” och därigenom skära bort mer än hälften från vård.

Det här är ju så absurt att jag knappt fattar att det stämmer.

För övrigt är Håkan på plats 34 från slutet bland betygsatta gynekologer på Doktorsguiden. De har runt 1000 betygsatta gynekologer, så typ 960 är populärare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s