Kan man adoptera ett embryo?

Embryodonation ser jag som en oerhört angelägen fråga. Vill man läsa mer om vad jag tycker om det kan man läsa här.

För att öka förståelsen för embryodonation och få fler människor positiva är det många som använder termen embryoadoption istället, för att visa att det handlar om donation av redan existerande embryon.

Adoption handlar om att bli förälder till ett barn som redan finns. Man kan visserligen skämtsamt säga att man adopterar en kaffekanna, men när det kommer in på celler blir det besvärligare. Fyra celler är inte ett barn. Det är inte ett foster. Det är inte ens en graviditet. Det är kanske, med lite tur, något som kan bli ett barn långt senare.

Att säga att man adopterar ett embryo är att tillskriva ett embryo egenskaper som är förknippade med existerande, levande personer. Och det får effekter på diskussionen kring abort. Om embryon är något som går att adoptera, ska de då även fortsättningsvis få aborteras?

Många av de länder där embryodonation sker idag är länder med en betydligt mer komplicerad relation till abort än vad Sverige har. Att tillskriva embryon mer värde än vad vi annars tillskriver 4 celler blir att hälla murket vatten på en infekterad debatt. Genom att använda ord som embryoadoption tillskriver man embryon ett människovärde i ena stunden för att förneka det helt i nästa, utifrån vad som passar.

Embryodonation är en långt mindre komplicerad term, så låt oss använda den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s