Aftonbladet

Idag skriver jag på Aftonbladet:

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/familj/article13688562.ab

Igår var intensivt och jag har många tankar om programmet, men just nu är jag på jobbet så jag får skriva om det ikväll istället.

Annonser

11 reaktioner på ”Aftonbladet

 1. Hej, Kunde inte låta bli att snoka reda på om du också ha en blogg och så är ju fallet! Kul! Ja, jag kollade på programmet, som du vet 🙂 , och det var väldigt intressant. Jag beundras av människor (som du) som orkar stå upp för oss ofrivilligt barnlösa (ja, jag räknar mig fakiskt dit ännu även om jag nu faktiskt har fått två barn).

  Bra artikel också, som du länkar till här. Orkar däremot inte plöja igenom alla svar. För jag vet att det finns noll förståelse för ofrivillig barnlöshet hos vissa och det gör mig kokande av ilska. Undrar vilka dessa är förresten.Som pratar om att det inte är någon mänsklig rättighet att ha barn, att det finns annat i livet som är viktigt osv osv. Folk som fått barn så där hipp som happ lite snabbt i slafen eller kanske rent av frivilligt barnlösa?

  /Anna-Bell

  1. Johanna

   Tack! Jag tycker att det är självklart att man fortsätter vara ofrivilligt barnlös på ett sätt även efter att man fått de barn man önskar.

   Du har så rätt om kommentarerna. Jag råkade läsa några innan chatten och han bli lite stressad, men det gick helt okej ändå. Folk i kommentarer på tidningsartiklar är inte de intelligentaste delarna av mänskligheten alla gånger.

  2. Johanna

   Och sen kan jag vara sådär lite lagom mystisk och säga att vi gjorde IVF ungefär samtidigt och att jag funnits som ivf-bloggare väldigt mycket längre än den här bloggen. 😉 Fast jag tror inte att du läste min blogg, utan det var nog bara jag som läste din. Min blogg blev aldrig särskilt intressant, för jag var nog lite för reserverad och politisk för att folk skulle börja engagera sig i min berättelse. 😮

 2. Hej Johanna! Jag vill bara gratulera dig till artikeln i aftonbladet och programmet på SVT igårkväll. Det tycks vara ett ämne som rör om i grytan en hel del om man får tro alla de kommentarer som dykt upp efter artikeln i aftonbladet.
  Jag tycker du gjort ett kanonjobb!
  Hälsningar webbredaktör-Jenny 🙂

 3. Fiffi

  Jag tycker själv att den nuvarande lagstiftningen är rimlig. Någonstans måste gränsen gå, ta Octomom som exempel, ska det vara vid 2 barn enligt dig så man kan ge ett syskon? Måste barn verkligen ha syskon eller handlar det kanske om era egna drömmar? Sen utgår din text från ett heteropar med ordnad ekonomi och tillvaro. Var ska man dra gränsen för t. ex inkomst för att få IVF? Ska man gå igenom en psyk-undersökning? Om man har ett lite trassligt liv, hur ska man ställa sig vid det? Är en omöjlig fråga att tillfredsställa alla i. Och jag tycker faktiskt det är konstigt att ni desperat måste ha ett till. Se till vad ni har och uppskatta det, du skrev ju själv att du har ett lyckligt äktenskap, ett barn, drömboende, bra jobb. Det låter som ni har det jättebra!

  Man kanske ska jobba på att förändra den medelklassnorm (måste ha 1.7 barn, ganska bra jobb, rätt prylar, rätt partner, rätt intressen) som är så utbredd. Så kanske folk inte skulle må dåligt för att de ”inte är som alla andra”, antagligen därför folk mår så dåligt som inte kan få barn. Det är en sjuk fokus på kärnfamiljen och barnafödande som det inte kommer mycket gott ur. Om samhället så annorlunda ut tror jag inte att detta problem skulle finnas. Biologi har inget med frågan att göra. Sex är en instinkt, barnproduktionen i sig är ingen instinkt. Det tror jag beror på ovan nämnt; att vi från barnsben matas med tanken på kärnfamiljen och hur ett lyckat liv ”ska” VARA.

  1. Johanna

   Din text är så full av så mycket sammanrörda faktafel att jag inte riktigt vet vad jag ska säga. Vad har octomom med saken att göra? Vad menar du med nuvarande lagstiftning? Du verkar tycka att något annat än svensk lag är det som är lagen?. De här särskilda prövningarna du verkar vilja göra har många personer som är betydligt mer insatta än du i etik och vårdfrågor helt förkastat och jag förstår inte vad du vill med dem.

   Du verkar nog mest av allt vara ute efter att provocera. Men om du har något du vill säga så behöver du nog läsa på lite först, för du kan uppenbarligen så lite att det du skriver blir i det närmaste obegripligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s