En adopterad kung?

Nu, ett år efter bröllopet, har hovet gått ut med att Viktoria och Daniel väntar barn. Och tidigt som tusan gick de ut med det – de kan inte ha passerat vecka 12. Det får mig att fundera på vad som händer om det inte går bra. Ett missfall skulle bli ett offentligt spektakel på ett skrämmande sätt. Och om barnet visar sig ha en skada skulle det också bli en samhällsangelägenhet. Skulle samhället acceptera en kung eller drottning med Downs syndrom? Eller en rullstolsbunden kung/drottning?

Det är också intressant att fundera på vad som hänt om Viktoria och Daniel hade hamnat bland de 10-15% som har svårt att få barn. Ingen skulle nog ha några större problem att tala om med ett barn som kom via IVF. Men om det hade blivit frågan om behov av donerade ägg? Eller en adopterad liten kronprins från Etiopien?

Jag tror att någon slags allmän opinion skulle ha svårt att smälta något annat än att tronarvingen är genetiskt släkt med Viktoria och att den som ärver tronen inte har några synliga genetiska sjukdomar. Det säger något både om hur våldsamt förlegad monarkin är och något om samhällets syn på det där med genetiska band. En person med ”fel” gener betraktas inte som lika mycket värd som den som har ”rätt” gener – i alla fall inte när det kommer till att ha en krona på huvudet.

Annonser

4 reaktioner på ”En adopterad kung?

  1. Lisa

    Reagerade också på att de redan går ut med det men jag läste sedan att kungahus ofta säger att barnet ska komma senare än beräknat för att slippa pressen från pressen (!) och att de vaktar utanför BB. Det skulle alltså inte förvåna om bebisen kommer redan i februari…
    På ett sätt skulle det nästan vara nyttigt för den Svenska debatten om barnet föddes med någon missbildning eller exempelvis Downs syndrom. Undra förresten om de gör KUB-test och om de skulle välja abort om risken var hög?

  2. Anna

    Å, andra sidan är ju Bernadotte-ätten på tronen till en följd av adoption av Karl XIII på 1800-talet så jag tror att acceptansen kanske skulle var större än man tror. Dock tror jag tyvärr att det inte kan vara tal om ett färgat barn…

  3. Intressant att läsa. Jag skrev faktiskt själv om detta. Att V och D gick ut med graviditeten lite tidigt, att vad händer om barnet får downs. Fnulade också på det där med adoption. Hade hoppats på att barnlöshetsfrågan hade lyfts då, det hade den så klart. Där med inte sagt att jag önskar någon olycka, verkligen inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s