RFSU tar tydligen strid mot ofrivilligt barnlösa

Jag har tidigare skrivit om RFSUs attityd mot ofrivilligt barnlösa. Till följd av det har jag skickat in en motion om ofrivillig barnlöshet.

Häromveckan kom motionssvaren från förbundsstyrelsen och till min stora förvåning tar RFSUs förbundsstyrelse aktiv strid mot att ofrivilligt barnlösa ska få bra vård. Kongressen gick på förbundsstyrelsens linje.

Efter en stunds debatterande på bland annat intranätet för RFSU framkommer att förbundsstyrelsen inte anser att de som vill ha barn, men har medicinska hinder, ska klassas som ofrivilligt barnlösa om de har ett barn. Behöver man medicinsk hjälp för att få ett syskon är man alltså inte ofrivilligt barnlös enligt RFSUs förbundsstyrelse. Helt i strid med vad WHO, Sjukvårdsrådgivningen, Vårdguiden, alla Sveriges fertilitetsläkare, patientorganisationen och i stort sett alla andra säger.

Sen påstår de att landstingens nuvarande begränsningar av vården är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag har lite svårt att veta hur jag ska tolka det. Så okunniga kan de inte vara att de tror att Norrlands-landstingens begränsning till ett enda försök är vetenskapligt – jag vet att det finns personer i förbundsstyrelsen som kan mer än så. Så det måste vara någon form av ovilja eller motstånd. Tyvärr har de hittills inte förklarat vad motståndet handlar om.

Slutligen är de starkt emot att ofrivilligt barnlösa ska få de antal behandlingar som är medicinskt motiverat för just den individen. Tyvärr förstår jag inte argumentationen kring varför, men jag tror att det handlar om att det vore orättvist att ha samma regler för vem som ska få vård i den landstingsfinansierade vården som man har inom vården man betalar privat. Detta eftersom en patient med dåliga ägg skulle kunna få höra att det inte är meningsfullt att behandla mer än två-tre gånger, samtidigt som en annan patient med bättre äggkvalitet kan få 5-6 behandlingar när det är medicinskt motiverat.

Slutligen uttalade förbundsstyrelsen en stark skepsis mot sjukdomsklassningen av ofrivillig barnlöshet. Sjukdomsklassningen är hela grunden för att behandlingarna ska vara en del av landstingens vårdutbud och något patientorganisationen och professionen kämpat hårt för. Om man ifrågasätter den ifrågasätter man hela grunden för att IVF överhuvudtaget finns i sjukvården.

I praktiken innebär det här att RFSU kommer fortsätta driva en linje för att både lesbiska och heterosexuella par ska kunna behöva betala 100 000-tals kronor för att få barn.  De avslog också yrkandet om embryodonation, vilket är enda chansen att bli gravida för par som saknar både ägg och spermier eller ensamstående utan egna ägg. Däremot bifölls både yrkanden om att dels belysa frågan mer och dels göra samlevnadspolitik, inklusive frågor kring ofrivillig barnlöshet, till fokusfråga.

Det här innebär att RFSU framöver kommer lägga mer krut på att ignorera embryodonation, vara emot syskonbehandlingar i landstingen och för godtyckliga vårdbegränsningar. De kommer fortsätta presentera politiska krav som är helt frikopplade från vad ofrivilligt barnlösa behöver och dessutom överrösta patientorganisationen, eftersom man har nära oändligt mycket mer resurser. Är man ofrivilligt barnlös eller lesbisk med barnlängtan bör man därigenom absolut inte vara medlem i RFSU.

Annonser

3 reaktioner på ”RFSU tar tydligen strid mot ofrivilligt barnlösa

  1. Christine

    =( Inte roligt att höra, och jag blir faktiskt ganska förvånad över detta ställningstagande från RFSU.
    Slutligen uttalade förbundsstyrelsen en stark skepsis mot sjukdomsklassningen av ofrivillig barnlöshet

    Det här låter verkligen jättekonstigt. På vilka grunder motiverar de sitt ställningstagande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s