Den okända abortfrågan

Det finns ett hål i den svenska abortlagstiftningen som är stort, påtagligt för många kvinnor men fullständigt okänt. Det handlar om rätten att få välja abort på ett av fostren om man blir gravid med tvillingar eller fler.

Fosterreduktion kan genomföras från vecka 7 ungefär och går ut på att avbryta en eller flera av graviditeterna för att lämna ett eller två foster. När ingreppet sker tidigt finns ingen möjlighet att välja egenskaper eller liknande. Ingreppet är relativt säkert och innebär en kraftigt minskad risk för det/de kvarvarande fostren (en graviditet med fler än ett foster innebär risker för t.ex. missfall, för tidig födsel och andra komplikationer). En graviditet med bara ett foster innebär dessutom mycket mindre påfrestning för kvinnan.

Abortlagstiftningen gäller inte fosterreduktion, vilket förklaras så här från Statens Medicinetiska råd:

Man kan emellertid också hävda att abortlagen tillkom vid en tid då det som här kallas fosterreduktion inte förekom samt att traditionell abort och fosterreduktion är företeelser som i flera hänseenden är artskilda. Rätten till abort tar vidare bl.a. sikte på kvinnas rätt till kroppslig integritet; hon ska inte mot sin vilja tvingas bära och föda ett barn. Denna aspekt saknas vid fosterreduktion.

Även om SMER kommer till den enda rimliga slutsatsen, att fosterreduktion i framtiden borde regleras på samma sätt som abort, tycker jag att deras argumentation är helt fel. Det är en jätteskillnad mellan att bära ett eller fler barn. Tvilling/trillinggraviditeter innebär en mycket större påfrestning på kroppen. Fosterreduktion handlar därför i högsta grad om rätten till kroppslig integritet. Dessutom kommer kvinnan förväntas ta hand om barnen också och alla kvinnor som vill ha ett barn behöver absolut inte vara beredda att föda och ta hand om trillingar.

Kvinnor som blir gravida med tvillingar eller trillingar måste därför lyckas övertyga en läkare att det finns medicinska skäl att genomföra en abort på ett eller flera embryon, för att läkaren ska kunna göra ingreppet inom ramen för hälso- och sjukvårdslagen istället för abortlagen.

Det innebär att kvinnor som blir gravida med många foster i stort sett aldrig blir informerade om att fosterreduktion finns som alternativ. Det kan därför vara svårt att få göra ingreppet, även med starka skäl. I praktiken får dessa kvinnor därför oftast bara total abort som alternativ om de känner att de inte klarar mer än ett barn åt gången.

Därför är det viktigt att fosterreduktion inkluderas i abortlagen – för alla kvinnors rätt att bestämma själva.

Annonser

5 reaktioner på ”Den okända abortfrågan

 1. kattmamman

  Jag känner två kvinnor som burit på trillingar. Båda har faktiskt blivit uppmanade att genomgå fosterreduktion av sina läkare, men båda har avstått. Den ena med katastrofala följder.

  Men det vore förstås bra om lagstiftningen följde verkligheten.

 2. Johanna

  Mitt intryck är att det var rätt okomplicerat fram tills för några år sedan, då man började gräva i juridiken. Jag vet inte hur länge sedan de fall du känner till inträffade, men jag gissar spontant att det var några år?

  Sen tror jag att det är ganska vanligt att få information och att få ingreppet vid trillingar, men däremot inte vid tvillingar. Trillinggraviditeter är väldigt farliga och det ger mycket högre chans att verkligen få barn om man gör en fosterreduktion. En tvillinggraviditetet är inte så farlig egentligen, men det beror ju helt på individuella förutsättningar.

  Problemet som det ser ut nu är att det beror på vilken läkare man träffar och hur den personen tänker, mer än vad det beror på hur man själv uppfattar risken. Och nätet är i stort sett helt rent från patientorienterad information, vilket gör att många aldrig får ett val eftersom de inte vet att de kan välja.

  1. Johanna

   Nu har jag försökt hitta min egen felstavning en lång stund, men inte lyckats. Så jag tror inte jag har bytt, det var inte avsiktligt i så fall. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s