Socialstyrelsens krav för statsbidrag

Så här motiverar Elöverkänsligas riksförbund att deras medlemmar har stora svårigheter i vardagen:

Vi har allt, från medlemmar som endast får lättare hudbesvär och huvudvärk till de som utvecklar svår elöverkänslighet med ihållande huvudvärk, orkeslöshet, yrsel, ögon- och hjärtbesvär mm, vilket leder till arbetsoförmåga och betydande inskränkningar i livsföringen. I och med ökningen av hemelektronik och trådlös kommunikation hjälper inte längre gjorda elsaneringar utan allt fler tvingas flytta från sina hem till omoderna torp, husvagnar och dylikt helt utan el och till en isolering som utesluter delaktighet i samhället och som gör dem beroende av anhöriga eller andra för sitt livsuppehälle.

Tack Socialstyrelsen för att ni gillade den motiveringen, men underkänner en diagnos som gör att 15% av de som blir behandlade med den huvudsakliga behandlingsformen hamnar på sjukhus under en treårsperiod på grund av komplikationer från vården de får. En diagnos där 30% av kvinnorna har psykiatriska sjukdomar som komplikation. Där upp till en tredjedel har cystor i buken och kroniska smärttillstånd. Där studie på studie visar krisreaktioner som kvarstår i åratal. Och så vidare.

Annonser

5 reaktioner på ”Socialstyrelsens krav för statsbidrag

  1. Johanna

   Tyvärr, det där är sånt som inte går att överklaga. Men jag ska se till att vi får in världens bästa ansökan nästa omgång, så får vi hoppas att det går vägen. En patientorganisation med anställda vore grymt.

 1. Helena Karlfeldt

  På en föreläsning i skolan (KI, psykologprogrammet) beskrevs kort om en studie på elöverkänsliga där de skulle avgöra, utifrån egna symtom, om en elkälla var på eller av. De kunde inte det. Summan av den forskning som gjorts är att elöverkänsligas besvär inte går att koppla till närvaron av elektricitet.

  Att elöverkänsliga får symtom och har besvär av någonting är däremot belagt, och mekanismerna som ligger bakom tycks vara betingning. Elöverkänslighet bör tas på allvar, eftersom den orsakar stort lidande (om inte annat för Socialstyrelsens budget!). Men elsanering är inte en verksam behandling för elöverkänslighet, utan psykoterapi är det som kan hjälpa.

  Men detta vill inte elöverkänsliga höra, för de är övertygade om att de vet vad den verkliga orsaken är. Konsekvensen är att de inte får hjälp som faktiskt kan hjälpa. Att Socialstyrelsen inte vet bättre är ju pinsamt och oacceptabelt. Som när Arbetsförmedlingen anställer jobbcoacher som sysslar med healing och auraterapi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s