Korrespondenterna

Nu har jag sett programmet och jag blev verkligen riktigt arg. Svepande, generaliserande, demoniserande av alla som vänder sig utomlands, taffligt genomfört och jag vet inte allt… Märkligt nog klarade de av surrogatmödraskapsdelen bäst, äggdonation sämre och vanlig IVF sämst.

På ett par punkter funderar jag på om programmet faktiskt inte bröt mot reglerna för hur SVT får bete sig. Att blanda ihop vanlig IVF med äggdonation där rika västlänningar åker till Ukraina för att det är billigt är oerhört osakligt. I fallet med vanlig IVF finns ingen tredje part som kan komma till skada. Det var de inte tydliga med i programmet och någon med dåliga förkunskaper kan ha sett programmet och därefter trott att all IVF är på gränslandet till människohandel.

När de började dra upp det här med att paret i programmet skulle få högre chans av att ”välja det friskaste embryot” och att Tyskland hade skäl för att förbjuda det eftersom de hade historien med Nazi-tysklands medicinska experiment lämnade också programmet all rimlighet. Det finns två sätt som embryon väljs ut. Det ena är vid vanlig IVF, där man försöker välja de embryon som kommer ge en graviditet om det finns embryon att välja bland. Det är inte en fråga om att välja ”det friskaste”, utan att inte sätta in embryon man vet troligen inte kommer leda till graviditet eller att inte frysa embryon man vet inte kommer klara processen. Att välja embryon som har hög chans att ge en graviditet ökar chansen att bli gravid. Däremot säger det ingenting om huruvida barnet t.ex. kan ha en genetisk sjukdom eller något liknande som man normalt sett förknippar med ordet ”frisk”.

Det andra sättet är PGD, där man tar bort en cell från embryot och gör dna-analyser på den cellen. Det används framförallt för att upptäcka svåra genetiska sjukdomar, men går potentiellt att missbruka. Det minskar däremot chansen att bli gravid, så det kan inte vara PGD de syftade på i programmet.

Sen måste de ha jagat spektakulära uttalanden. Ett exempel är att killen i det tyska paret berättade att han kände folk som gjort 30 IVF och så fick de inga barn. Ingen gör 30 IVF. Eller ingen och ingen.. Det finns i stort sett alltid en människa som gjort allt upptänkligt som går att göra. Däremot känns det lika rimligt att ta upp som att i ett program om villaägare säga att villaägare bygger om sina hus till piratskepp och springer runt med en lapp för ögat och säger ”Arrr!” hela dagarna. Det är en skröna eller ett exempel som är så extremt att det saknar relevans. Men de lät den stå oemotsagd och med ett budskap som var helt obegripligt från programmets syfte.

Slutligen ”glömde” programmet att berätta om den lilla detaljen att en stor del av de svenskar som söker sig utomlands söker sig till Finland för äggdonation eller till Danmark för spermiedonation.

Annonser

En reaktion på ”Korrespondenterna

  1. fertilitychallenged

    På ett vis är det förstås lite synd att de inte lyckades få med det svenska äd-par de sökte på olika sajter. Men det inofficiella samtalet som ägde rum bland oss som gör äd/ed i samband med den sista efterlysningen visade sig ju vara riktigt i sina misstankar – det var inte alls tanken att ”berätta min historia” utan att belysa att barnlösheten gjort mig fartblind och oetisk. Så på ett annat vis var det skönt att inga svenskar fanns med.

    /FC som numera är ED-gravid och ännu lite mer känslig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s