Framöver

I fredags var jag och fikade med Sveriges bästa minister, Birgitta Ohlsson. Vi pratade en hel del ofrivillig barnlöshet och jag fick många kloka råd.

Bland annat på grund av detta ska jag och Lina Ullerstam träffa Barbro Westerholm i månadsslutet. Barbro är en annan folkpartist som jag har mycket djup respekt för och hon har varit engagerad i frågor som rör ofrivilligt barnlösa länge. Hon är dessutom föredetta generaldirektör för Socialstyrelsen.

Annonser

5 reaktioner på ”Framöver

 1. Itressant! Vad var det för kloka råd?

  Den viktigaste frågan politiskt är att göra IVF-behandlingar lika billigt för patienten som vilken skattefinansierad sjukvård som helst. Det går i andra EU-länder så det måste gå även i rika Sverige. Dessutom har det ju visat sig att det lönar sig ur bnp-synpunkt.

  En annan sjuk sak, nu när vi har det system vi har, är att man bara får max tre försök och att det finns en åldersgräns på 38 år (i sthlm). Man borde titta mer på kvinnans individuella chanser. För män finns ingen åldersgräns. Och varför i jesu namn får man inte hjälp att skaffa syskon? Inte ens om man betalade privat för sitt första barn och då inte belastade landstingets ekonomi.

 2. Johanna

  Det där med att bedömningen ska vara individuell har jag tagit upp med bland annat två av de högsta cheferna på Socialstyrelsen när vi hade ett möte med dem efter artikeln i Svenskan. Jag försöker få till att sannolikheten att lyckas ska vara över 10% istället för att det ska vara ett specifikt antal försök eller en viss ålder.

  10% är en väldigt godtycklig gräns, men det finns en pedagogisk poäng med att byta från en gräns i siffror (antal försök) till en annan siffra (chans att lyckas). 10% är den siffra som Finland har angett. Chansen ska vara hyfsad och läkaren ska bedöma chansen och sedan tror jag de kommer göra rimlighetsbedömningar utifrån vad de tror är bra för patienten.

  Vilken undersökning tänkte du på angående BNP? Jag har samlat på mig ett gäng, men tar gärna emot fler tips!

 3. Vill också tillägga ang antal försök att i Israel och Frankrike (tror Frankrike, *Israel är jag100 % säker på) att man får försöka hur många gånger man vill. Det har visat sig där att de flesta inte pallar fler än 3-7 försök utan man ger upp på ”egen vilja”. Så jag tror inte Socialstyrelsen ska befaraatt patienter skulle göra typ 20 försök utan att va i närheten av att lyckas.

  Sedan självklart ska en läkare tycka att man har en chans att lyckas såklart.

  *Endast judinnor givetvis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s