Jämställdhet handlar om pengar.

Ibland kan feminismen bli blind för ett väldigt enkelt faktum som tidigare var självklart. Med ojämn fördelning av pengar kommer en ojämn fördelning av makt. Man kan inte uppnå ett jämställt samhälle där kvinnor inte har samma ekonomiska resurser som män.

Jag tror heller aldrig att det går att nå ett samhälle där kvinnoyrken omvärderas och blir lika högt värderade som mansyrken. Hela idén med kvinnoyrken och mansyrken bygger på segregation, på separation mellan könen. Separationen i sig bygger på idén om skillnad i värde. Att en man inte kan tänka sig att bli undersköterska måste i något led bero på att det värderas lägre för en man än snickare.

För att fördela makt och pengar jämt i samhället måste därför kvinnor göra karriär, jobba som ingenjörer och byggnadsarbetare. Det innebär något läskigt. Det innebär för många att ge sig utanför sin bekvämlighetszon och våga göra saker man knappt tror att man klarar. Snäll och duktig måste bytas mot självsäker och kompetent. Kvinnor måste bli tuffare i löneförhandlingar. För med lönen kommer makt.

Jämställdhet kan aldrig bli ett individprojekt, utan det handlar om strukturer. Samtidigt finns det ibland något förlamande i strukturen. Genom att se för mycket strukturer och för mycket i sin uppväxt är det lätt att bli handlingsförlamad. Går ingen före kommer inget hända.

Att sitta hemma och vara feminist över en tekopp på kvällen och tycka att man har en jämställd relation för att killen säger rätt saker förändrar inte världen om man har ett tjejjobb där man är tjejsnäll och accepterar en tjejlön.

Annonser

En reaktion på ”Jämställdhet handlar om pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s