Könsselektiva aborter

För några månader sedan fick jag en fråga:

Kan du förklara för mig varför jag som är förespråkare för fri abort spontant tar ställning emot abort av pojk/flickfoster? Om jag villigt tillstyrker aborter av alla möjliga – och i ärlighetens namn ibland lättvindiga skäl – såsom att en graviditet inte ”passar just nu” pga ex att rätt bostad saknas, att mamman hellre vill göra karriär eller resa först eller inte längre gillar pappan, är det inte väldigt ologiskt att säga nej till abort på grund av kön? Visst, i ett fall väljer man bort hela idén med ett barn och i könsfallet bara ett visst sorts barn, vilket är en form av diskriminering. Men vi accepterar ju att diskriminera funktionshindrade foster – så varför är DET i så fall okej moraliskt? Jag är rädd för att min magkänsla saknar logiskt stöd.

När det gäller frågan om aborter är min slutsats att könsspecifika aborter bör vara tillåtna. Jag tycker att det är helt moraliskt förkastligt, men ett förbud blir ännu värre. Alternativet blir kvinnor som föder oönskade barn som får växa upp med vetskapen om att deras föräldrar hellre hade valt abort. Dessutom blir den gravida kvinnan dubbelt straffad genom abortförbud: dels fysiskt genom oönskade graviditeter och barn och dels kulturellt genom att hon inte uppfyller kravet på en son. Frågan måste därför angripas på rätt nivå, genom att höja kvinnors status och få bort den starka önskan om att föda ett barn av ett specifikt kön. Att göra abort för att man vill ha ett barn av ett specifikt kön handlar i praktiken nästan alltid om önskemål om en son och att skälet till den önskan är kulturellt motiverade ekonomiska system. De största exemplen är Indien och Kina, där det är ekonomiskt lönsammare att få söner än döttrar.

Förbud är sällan rätt väg att gå när det gäller oönskade beteenden som någon gör med sin egen kropp. Det går alltid att framkalla en abort själv, även sent. Skillnaden blir hur farlig metoden som används är.

Annonser

5 reaktioner på ”Könsselektiva aborter

 1. Är det inte så att medan man i vissa delar av världen helst vill ha en son av bland annat ekonomiska skäl vill man, särskilt i vår del av världen, gärna ha flickor, för att de skulle vara ”lättare” eller ”snällare” eller ”duktigare”, vilket ju är lika förkastligt och avsevärt mindre rationellt, dessutom?

 2. Peter Reuterås

  Från mobilen så saknar länk. Såg en intressant TED.com video i veckan där det, om jag minns rätt, framgick att det nu var vanligare att efterfråga flickor i Usa nu och att det börjat svänga lite även i Kina.

 3. Johanna

  Det stämmer väldigt väl det där med att man börjar önska flickor i högre grad i många länder för att de ska vara ”snällare”, vilket bland annat är väldigt tydligt i adoptionssammanhang. Däremot är det en rätt extrem sak att göra att göra en ulraljudsundersökning och sedan en abort om det är ”fel” kön. Det är något som i så fall behöver göras väldigt sent in i graviditeten, där en förlossning krävs. Så sent är graviditeten dessutom ofta känd i personens omgivning. Så därför sker så vitt jag vet inte aborter i någon egentlig utsträckning pga att man önskar en flicka – incitamentet att göra så är helt inte tillräckligt starkt. Däremot förekommer det att man önskar en flicka med hjälp av genanalyser vid IVF i de länder där det är lagligt.

  Om det blir möjligt att göra avgöra könet genom ett blodprov i vecka 8-9, vilket är medicinskt möjligt idag men väldigt, väldigt dyrt och inte tillgängligt, kanske situationen förändras och par som önskar flickor börjar göra aborter på pojkfoster.

 4. Johanna

  Helen, ditt inlägg var jättebra! Jag ville gärna veta om det var en flicka eller en pojke vid ultraljudet. För mig kändes det lika rimligt att det var en fågel eller en krokodil. Att börja bestämma namn lite mer slutgiltigt hjälpte lite grand mot det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s