Sammanfattning och länkar

Om man vill veta vad Norrlands regionsförbund säger om par som varit föräldrar kan man läsa det här inlägget. Jag fick aldrig ett svar på min fråga. VLL elsanerar även lokaler för elallergiker.

Om man vill läsa lite utdrag ur propositionen som styr prioriteringar i vården och varför jag tror att det nuvarande systemet är olagligt kan man läsa det här inlägget.

Vill man ha statistik om andelen som får barn efter IVF kan man läsa Socialstyrelsens rapport. 26.4% av alla äggåterföringar ledde till levande födda barn 2007.

Funderar man på åldersgränser för IVF så kan man räkna på två sätt. Som jag räknar varierar åldersgränserna mellan 37 och 39, eftersom jag utgår ifrån hur gammal man får vara vid behandlingen. Exempelvis Stockholm säger att den övre gränsen är 40, eftersom man inte får fylla 40 år under behandlingen.

Vill man veta mer om vad Socialstyrelsen vet om IVF kan man gå till den här sidan. Ingen av rapporterna där har något utförligt resonemang om hur vården regleras. Det saknas sådana resonemang i all information jag läst från Socialstyrelsen och jag tror att jag har läst i stort sett allt inklusive många remissvar.

Jag har också begärt att Socialstyrelsen ska utreda om systemet följer lagen. Det gjorde jag i samband med den här DN-artikeln. Efter det försvann Socialstyrelsen i två och en halv månad. Därefter återkom de med ett svar utan substans. Jag skickade en ytterligare serie frågor och fick svar i form av ett telefonsamtal. Det samtalet slutade med att juristen erkänner att hon inte vet hur vården regleras för ofrivilligt barnlösa och att hon byggde stora delar av sitt resonemang på att någon borde agerat tidigare om något var fel. Det samtalet finns dokumenterat.

Utöver det har jag ett ärende hos DO som är såpass komplicerat att endast fragment finns återgivna på bloggen. Jag tror att infertilitet är ett funktionshinder, dels utifrån diskrimineringslagens definition och dels utifrån ICF, WHOs internationella klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (se kod b6600). Jag tror även att assisterad befruktning handlar om mänskliga rättigheter.

Jag betraktar varken frågan hos Socialstyrelsen eller frågan hos DO som avgjorda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s