Därför måste Alliansen förhandla

Till min stora förvåning har jag upptäckt att jag har bekanta som anser att Alliansen kan sitta kvar som minoritetsregering utan att förhandla med någon annan.

För att kunna fatta beslut får det inte finnas en majoritet för ett annat förslag, för då vinner det andra förslaget. Under den kommande mandatperioden kommer de rödgröna garanterat tycka samma sak ibland och vid varje tillfälle som de rödgröna är överens har SD en chans att köra över regeringen.

Vid en inledande förtroendeomröstning för den sittande regeringen kommer SD antagligen rösta med Alliansen. Vid de första omgångarna av budgeten kommer de antagligen ha ett eget, galet förslag till skuggbudget. Men om ett par år, när de börjar bli sura på att de inte får något inflytande, är det inte omöjligt att de röstar på de rödgrönas skuggbudget bara för att jävlas.

I ett sådant läge faller regeringen. Man kan inte vara regering och få en annan budget än den man föreslog.

Skälet till att S aldrig fick problem under perioden som minoritetsregering var att de ständigt förhandlade med sina stödpartier. De gav visserligen varken V eller MP platser i regeringen, men de gjorde eftergifter för att vara säkra på att de skulle få igenom sina förslag. Detta trots att hotet aldrig var lika stort – det är mer främmande för V att rösta på en alliansbudget än vad det kommer vara för SD att rösta på en rödgrön budget.

Därför måste Alliansen förhandla med någon för att kunna sitta kvar som regering. Allting annat kommer bli kaos eller orimlig makt till Sverigedemokraterna.

Annonser

3 reaktioner på ”Därför måste Alliansen förhandla

 1. Att regeringen kommer att behöva förhandla med oppositionen om sakfrågor under hela mandatperioden är både troligt och bra. Däremot behöver de inte nödvändigtvis förhandla till sig någon form av stödgaranti från miljöpartiet i själva regeringsbildandet.

  1. Johanna

   De måste inte förhandla under själva regeringsbildandet, de kan bara rakt av lita på att de får SDs röster i misstroendeomröstningen (för misstroendeomröstningen kommer komma som en markering och SD kommer rösta på Alliansen). Men om de gör sig osams med MP, S och V redan vid regeringsbildandet kommer de inte direkt ha en bra plattform att börja på.

   1. Johanna

    Du, det är morgon och jag tänker snett. Det kommer inte bli en misstroendeomröstning, utan de kommer behöva en majoritet i riksdagen för sin regering och den regeringen kommer de rödgröna troligen rösta nej till och SD ja. (Givet att jag inte tänker snett en gång till för att klockan inte är 8 än…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s