Och vad ska en bröstpump vara bra för?

Bröstmjölk är inte magisk, den innehåller inga mirakelämnen som gör den livsnödvändig och omöjlig att ersätta på syntetisk väg. Tvärt om är det fullt möjligt att det bästa är att kombinera bröstmjölksersättning och bröstmjölk, eftersom många av de miljögifter vi får i oss är fettlösliga och utsöndras via mjölken. Idag är det bland annat bromerade flamskyddsmedel och vissa tungmetaller som finns i bröstmjölken.

Det som bröstmjölk innehåller som är svårt att kopiera är antikroppar och vita blodkroppar, men det är saker som inte passerar hur som helst genom magen till barnets blod. Skulle det passera ut i blodet skulle vi exempelvis bli allergiska mot allt som kor inte tål om vi äter nötkött.

Det stämmer också bra med vilka fördelar bröstmjölk ger. Den stora fördelen med bröstmjölk i Sverige är framförallt lite färre infektioner i övre luftvägarna, det vill säga färre förkylningar. I övrigt är skillnaderna extremt små om de ens finns. Tar man två barn, ett uppfött på ersättning och ett på bröstmjölk, är det helt omöjligt att avgöra vilket barn som fått vad.

Börjar man dessutom hantera bröstmjölken och tappa upp den på flaska, frysa den och så kan man inte utan vidare förutsätta att det fortfarande finns lite fördelar med bröstmjölk framför ersättning. Mig veterligen har ingen testat om bröstmjölk på flaska fortfarande ger lite mer skydd mot infektioner.

Så det saknas helt enkelt bevis för att utpumpad bröstmjölk ska vara bättre för barnet än ersättning. Det en pump är bra för är om man vill ta en tillfällig paus från amningen, men fortsätta helamma. Om man inte pumpar ut då, utan bara ger ersättning, kommer mjölkmängden minska och det tar någon eller några dagar att få upp den igen. Det kan också spänna och göra ont i brösten när de blir fulla.

Mjölkproduktionen slutar dock inte hux-flux och många kan gå rätt länge utan att det blir obekvämt, så oftast går det bra att ersätta ett enstaka mål med ersättning utan att pumpa. Och är det många mål som ska ges på flaska är det nog smidigare och bättre för alla inblandade att skippa pumpen då med och satsa på delvis amning och delvis ersättning.

Pumpandet tror jag därför bara är ett sätt att få ihop en önskan om frihet med den amningshets som många barnmorskor och andra sprider. Tyvärr tror jag det resulterar i ett meningslöst slitande som bara leder till stress utan någon fördel för varken mamman eller barnet.

—-

Efter att jag skrivit det här inlägget blev jag påmind om något som jag helt glömt bort: vid mjölkstockning är en pump jätteanvändbar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s