Förbudet mot embryodonation är ett brott mot de mänskliga rättigheterna

Rubriken till trots så har jag faktiskt inte tappat greppet mer än vanligt nu, utan det borde vara innebörden av ett domstolsbeslut i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det handlar om några par som stämde Österrike på grund av deras förbud mot äggdonation och spermadonation vid IVF.

Embrodonation är en viktig, men väldigt okänd och missförstådd fråga. Donerade embryon skulle gå att använda dels för par där det både saknas ägg och spermier och dels för par där IVF med egna ägg/embryon inte fungerar. Eftersom vården inte ger alla som behöver behandlingar vård är det svårt att veta hur många det här skulle gälla, men det skulle åtminstone röra några hundra fall om året.

Vidare handlar embryodonation om rätten att bestämma över överblivna embryon som är frysta efter tidigare IVF. Idag har man inget val om man inte vill ha fler barn – de spolas ut i slasken. Eftersom det här rör rätt många embryon är sannolikheten stor att det skulle finnas gott om donatorer, till skillnad från äggdonation som är en krånglig process med färre donatorer än människor som behöver.

Skälet till att embryodonation är förbjudet är att det skulle upphäva det genetiska bandet mellan föräldrar och barn. Den typen av argumentation underkänner Europadomstolen helt i sitt beslut med hänvisning till att många barn växer upp med föräldrar som de inte är genetiskt släkt med, exempelvis efter adoption. Därför kom Europadomstolen fram till att ett lagligt förbud mot äggdonation är ett brott mot rätten att inte bli diskriminerad, eftersom de i behov av äggdonation diskrimineras i relation till de utan det behovet. Vidare anser de att det är ett brott mot artikel 8, skydd för privat- och familjeliv. I domstolens mening var alla motargument som Österrike framförde väldigt svaga ställt mot parets önskan om att få barn. Givet att en stat har en lagstiftning som tillåter IVF behöver staten därmed tillåta spermie- och äggdonation. De skriver visserligen ingenting om kombinationen, men inget i deras argumentation är beroende av genetiska band av vad jag kan utläsa.

Med den argumentationen faller det enda svenska skälet till förbud mot embryodonation. Det vore oerhört intressant att höra vad som händer om någon drabbad försöker driva frågan med hänvisning till prejudikatet från S. H. med fler versus Österrike.

Annonser

3 reaktioner på ”Förbudet mot embryodonation är ett brott mot de mänskliga rättigheterna

  1. Martin Grape

    Verkar ju onekligen intressant, om Europadomstolen underkänner genetiskt band som argument så borde det fälla alla beslut baserade på det argumentet.

    Skulle ju vara intressant att höra av någon beslutande hur de anser att det där domslutet påverkar förbudet mot embryodonationer…

  2. Pingback: Uppenbarhetsrekvistet (eller ”Så här får vi bort förbud mot embryodonation och fertilitetsbehandling av ensamstående”) « Inte utan min åsikt

  3. Pingback: Kan man adoptera ett embryo? « Inte utan min åsikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s