Vem tjänar på det nuvarande systemet för provrörsbehandlingar?

Ju mer jag gräver i systemet för vem som ska få vård vid ofrivillig barnlöshet desto fler fel hittar jag. Personer utestängs från vården på osakliga grunder och reglerna är godtyckligt satta.

När ett system är så här fel är det dags att börja fundera på om det finns någon som tjänar på det. Man kan tjäna på system på många sätt, men det enklaste att spåra och den vanligaste förklaringen är pengar.

Landstingstaxan för en IVF på UMAS är som jag skrev i ett tidigare inlägg 22 118 kronor. För första behandlingen på Öresundskliniken betalar man 28 000 kronor och för efterföljande behandlingar 24 000 kronor. På CURA kostar det 26 500/25 500 kronor plus 1 500 kronor i nybesökskostnad. Det är alltså 5 882 kronor mer vinst på Öresundskliniken att ta emot en privat kund för första behandlingen än en landstingskund.

SFOG är föreningen som samlar gynekologer och förlossningsläkare i Sverige. De har en arbetsgrupp som arbetar med fertilitetsfrågor som heter FERT-ARG. Bland deras 27 medlemmar märks ansvariga läkare för Fertilitetscentrum, Sophiahemmet, Öresund och CvL. Ordförande för gruppen arbetar på Sophiahemmet där en IVF-behandling kostar 31 000 kronor.

Vem som helst hade kunnat begära att Socialstyrelsen skulle utreda de rättsliga aspekterna på det nuvarande systemet. Det behövde inte vara någon som själv är drabbad. Om FERT-ARG hade gjort en sådan begäran hade det tvärtom vägt tyngre än om jag som privatperson gör det. De har också svarat på remisser från Socialstyrelsen om hur socialstyrelsens bindande föreskrifter ska utformas, utan att poängtera det nuvarande systemfelet. De har löpande kontakt med Socialstyrelsen även i andra ärenden.

Att FERT-ARG inte verkar ha gjort något formellt och tydligt för att förändra det nuvarande systemet får mig att fundera på varför.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s