Socialstyrelsens märkliga agerande

Nu börjar det närma sig en månad sedan jag anmälde reglerna om provrörsbefruktningar till socialstyrelsen. Ju mer jag tänker på det desto märkligare blir deras agerande.

Socialstyrelsen kan knappast bli förvånade över att det finns en proposition om prioriteringar i sjukvården från 1997 som säger att alla har rätt till individuella medicinska bedömningar. De borde kunna hälso- och sjukvårdslagen bra. Den enda andra relevanta lagen är lagen om genetisk integritet med mera och det är i mitt tycke snabbt uppenbart att den lagen inte går att använda för att behandla ofrivilligt barnlösa sämre än andra patienter. Det vet socialstyrelsen också, eftersom de skrivit ett meddelandeblad om att det enda fall där särskild prövning ska göras är när patienten mottar donerad sperma eller äggdonation. Socialstyrelsen har också utfärdat en föreskrift för assisterad befruktning.

Socialstyrelsen kan inte heller bli förvånade över att situationen ser ut som den gör i landstingen. Det är socialstyrelsen som utfärdar tillstånd till privatklinikerna, så de vet att det sker många tusentals medicinskt motiverade behandlingar varje år där patienten måste betala själv. De skriver också en årlig sammanställning av statistiken vid assisterad befruktning.

De har alltså all fakta de kan tänkas behöva. Ändå blir de förvånade och ställda när jag frågar hur det nuvarande systemet kan vara lagligt. Vet verkligen den ena handen vad den andra handen gör på socialstyrelsen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s