Lite mer om burqa

I efterhand blev jag inte helt nöjd med min förra post. Något som är väldigt centralt för mig är att ett förbud blir en väg för skolan att smita från ansvar.

Skälen till att ha burqa kan vara många. Ett skäl är det traditionella förtrycksskälet. Ett annat är att skolan kan vara en alldeles för sexualiserad plats och att man inte vill delta i det. Ett tredje skäl kan vara social fobi och ett fjärde skäl kan helt enkelt handla om mode.

Utan att prata med flickorna som vill bära burqa i skolan går det inte att veta vilket skäl de har. Om orsaken till att de väljer en sådan klädsel är att de upplever sig som för sexualiserade av sin omgivning vore ett förbud en grov kränkning. Det är också i så fall en akut situation som skolan måste hantera, men då är problemet de andra eleverna och inte flickorna i burqa. Om det är något som gör att flickorna är utsatta behöver de stöd i det. Om det handlar om religion behöver religionsfrihet, jämställdhet och demokrati diskuteras.

Nästan oavsett situation så är ett förbud destruktivt. Det gör att skolan inte behöver ta ansvar för situationen och ta en dialog. Ett förbud förutsätter också att flickorna ska vara oresonliga och utan vilja att kompromissa. Så är det sällan, det troliga är att skolan och flickorna kan komma överens om något som blir bra för alla.

Andra bloggar jag läser som skrivit om frågan: Ulf Bjereld Emma Carlsson Löfdal (riksdagspolitiker fp)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s