Folkpartiet yrar i burqa-debatten

Jag blir väldigt obehaglig till mods av Folkpartiets senaste utspel om burqa-förbud i skolan.

För det första är det ytterst tveksamt att det här med burqa verkligen är ett problem. Diskrimineringsombudsmannen, Högskoleverket och Skolinspektionen verkar inte anse det.

För det andra är en särlagstiftning riktad mot en specifik religiös minoritet alltid fel. Om det uppstår problem i skolan på grund av att klädsel eller beteenden gör att undervisningen inte går att genomföra bör det räcka i sig. Skolverket har därför riktlinjer som säger att det redan går för en rektor att förbjuda klädsel som burqa om det stör undervisningen. De har en mycket gedigen utredning som låter frågan vara så komplex som den är. Deras slutsats är att det är fullt förenligt med lagen att förbjuda burqa. Religionsfriheten är inte utan undantag, friheten att utöva en religion får aldrig störa samhället. Vidare har religionsfriheten både en positiv och en negativ sida. Den positiva religionsfriheten innebär att var och en har rätt till sin religion. Den negativa religionsfriheten innebär en rätt att slippa religiösa manifestationer och den är lika tungt vägande som den positiva religionsfriheten. Utövande av religion är alltså inte skyddat oavsett handling, utan om den religiösa handlingen stör verksamheten finns det ingen lagstadgad rätt till den.

Det är inte heller så enkelt att burqa verkligen handlar om religion och religionsfrihet, utan det kan också anses som ett individuellt uttryck. Sådana saker är fullt möjligt för skolan att ha regler om, ifall det stör skolans möjlighet att fullfölja sin uppgift.

Skolverkets slutsats är att burqa på lektionstid kan skapa såpass stora störningar av den pedagogiska verksamheten att det är möjligt att förbjuda det. De säger vidare att enbart ett förbud är djupt olämpligt. Svåra frågor får inte sopas under mattan, utan skolan har också ett starkt ansvar att ta en diskussion om värdegrund, jämställdhet och demokratiska skyldigheter och rättigheter.

Slutligen så är det också att spela främlingsfientliga krafter i handen mitt under valrörelsen. Eftersom det inte verkar vara ett riktigt problem verkar det mest handla om att rättfärdiga fördomsfulla åsikter och ge utrymme för människor att säga dem högt. Jag tror inte det kommer locka röster till folkpartiet, utan bara öka främlingsfientligheten i samhället i stort.

——–

Jag tänkte inte till ordentligt när jag skrev det här inlägget. Skolverkets utredning är från 2003 och diskrimineringslagen gäller i skolan sedan 2006 om jag förstått saken rätt. Jag tror fortfarande att samma saker gäller, men det är inte riktigt så enkelt som jag skrev.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s