Aborter, ofrivillig barnlöshet, Marcus Birro och Linda Skugge.

Det här är ett gammalt inlägg från en för länge sedan nedlagd blogg, men det får äran av att få ett andra liv. Anledningen till det är att flera av mina vänner på Facebook har ondgjort sig över Marcus Birro de senaste dagarna. Jag vet inte vad det egentligen är han hittat på nu, men han och Linda Skugge är två personer som jag anser verkligen har skadat synen på ofrivilligt barnlösa.

I Marcus fall finns det en oerhört tragisk historia och jag kan oerhört starkt känna för honom och Jonna i deras kamp. Att gränsen för när ett barn blir ett barn bör sänkas till vecka 22 håller jag också med om. Det är en förändring som också har skett, bland annat baserat på yttrandet från Statens Medicinetiska råd som jag tycker är tydligt med varför en sådan ändring inte kolliderar med abortlagstiftningen. Att däremot använda en historia om en personlig tragedi för att misstänkliggöra och skuldbelägga andra som ofta genomgått lika tragiska historier känns i mitt tycke osmakligt.

Andelen aborter per graviditet efter vecka 14 ser ungefär likadan ut i länder där det krävs en särskild prövning som i Sverige. Anledningen till det är att människor fattar kloka och genomtänkta beslut om sin egen situation. I Sverige litar lagstiftningen på det, men i andra länder kontrolleras valen av en myndighet.

Aborter efter att det är för sent för skrapning i vecka 13-14 innebär att det krävs en förlossning, vilket både är smärtsamt och psykiskt påfrestande. Det är nästan alltid en historia om en tragedi och det är ofta en abort på ett foster som var önskat. Det går att upptäcka vissa grava missbildningar på ultraljud väldigt tidigt och de som gjort moderkaksprov och fostervattenprov får sina resultat som tidigast i vecka 13. Människor som tvingas fatta sådana beslut mår oftast väldigt dåligt. De allra flesta av de allra senaste aborterna är inte från rutinfostervattenprov som upptäcker Downs Syndrom, för de är klara långt innan vecka 21. De är resultaten från upptäckter från runtinultraljudet i vecka 18-19 och då är det ofta svåra missbildningar med allvarliga konsekvenser som upptäcks. De besluten granskas också redan som det är.

Att ”våga diskutera” abortlagstiftningen i det här fallet blir en diskussion om huruvida vi ska lita på att kvinnor i vecka 14-18 kan fatta ett klokt beslut om sin egen situation eller om det måste dubbelkollas och extra byråkrati ska kopplas in i en situation som redan är hemsk och plågsam som den är. Eller en diskussion om vi ska tillåta aborter på grund av fosterskador eller sjukdom hos mamman. Jag hoppas inte Marcus Birro menar att diskutera någon av de frågorna, utan jag hoppas att han helt enkelt kan för lite om sena aborter.

Linda Skugge däremot begriper jag inte alls. För det första är jag osäker på om hon ens någonsin uppfyllt kriterierna för ofrivillig barnlöshet ur ett medicinskt perspektiv, inget av det jag läst som hon skrivit tyder på det. Och att därifrån gå till att för att hon ville ha barn så är abort fel för andra är ett tankehopp jag inte alls hänger med på. För den som vill ha barn är en utebliven graviditet tragisk. Men för den som inte vill ha barn är en ofrivillig graviditet lika hemsk. Barn är stort och livsförändrande och det måste de få vara – oavsett åt vilket håll det sker och när i livet beslut om graviditeter eller längtan efter ett barn inträffar. Sena aborter kan hon uppenbarligen inte ett jota om, men hon uttalar sig glatt om dem ändå.

Att vara ofrivilligt barnlös innebär att man lever med en sorg och att man värderar en graviditet väldigt högt, men det betyder inte att man per automatik tror att alla andra tänker som en själv. Det innebär inte heller att man börjar se på embryon som barn. I många fall är det snarare tvärt om – ett embryo blir ofta något väldigt kliniskt när de räknas, fryses och studeras i mikroskop på sjukhus. Så att ha varit ofrivilligt barnlös leder absolut inte till att man per automatik blir mot aborter, trots att vi ofrivilligt barnlösa alldeles för ofta används som slagträ åt det hållet.

Annonser

En reaktion på ”Aborter, ofrivillig barnlöshet, Marcus Birro och Linda Skugge.

  1. Pingback: Vad andra skriver om Birrogate | Forskarfeministen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s