Det är ju så dyrt med provrörsbehandlingar.

Det vanligaste argumentet jag hört mot att landstingsfinansiera provrörsbefruktningar fullt ut är att det är så dyrt. De barnlösa måste nöja sig med max ett barn och färre behandlingar än vad som är medicinskt motiverat för att allt annat skulle kosta så orimligt mycket.

Så hur dyrt är det? Slår man upp priset i Södra Regionvårdsnämndens prislista dyker ett pris på 22 118 upp. Till det kommer läkemedel, men de ingår redan i högkostnadsskyddet även för privat IVF. Ett cirkapris för läkemedlen är 10 000. Många privatkliniker erbjuder paketpris för 3 provrörsbehandlingar som motsvarar det som de mindre snåla landstingen ger. Prislappen för det är cirka 45 000, vilket betyder att de bästa landstingen i snitt betalar mindre än 45 000 för varje par.

En botoxbehandling mot fotsvett går på  18 000. Magnetrötgen med kontrastvätska för ett knä går på 7 000. Ett utredningsbesök hos öronkliniken för ett barn kostar 10 000. På ytan kan operationen av mina halsmandlar verka billigare, 14 000 enligt prislistan. Men då tillkommer 2 veckors sjukskrivning, vilket helt garanterat gör halsmandelsoperationen dyrare. Dessutom blev det ett vårddygn på sjukhus för mig för dryga tusenlappen.

En gastric bypass-operation kostar 70 000 bara i operationskostnad, till det kommer sjukhusvård och sjukskrivning. Ett kejsarsnitt kostar 50 000.

En depressionsepisod kostar samhället cirka 51 000 kronor. Bara på depressionskostnaderna är det inte osannolikt att det är billigare att betala IVF än att låta bli.

Sedan ska man inte bara jämföra priset för en provrörsbefruktning med vård, utan även med andra kostnader för samhället. I föräldrapenning betalar samhället runt 350 000 eller så i föräldrapenning för de med en inkomst över taket i föräldrapenning. Till det kostar varje månad massor i förlorade skatteintäkter.

När barnet kommer till förskolan kostar en plats i snitt 112 500 kronor. Fritis kostar 33 200, grundskolan 83 200 och gymnasiet 92 400. Per år.

I förhållande till andra kostnader blir IVF inte särskilt stor och det utgör någon promille eller två av Sveriges vårdbudget. I snitt kostar ett provrörsbarn samhället 250 000* fram till och med födseln. Hälften av det är kostnader som relaterar till behandlingar, andra halvan är graviditet och förlossning. I gengäld genererar varje barn 18 miljoner till Sveriges BNP. Provrörsbefruktningar är därför en vinst för samhället, men ändå vill så många så gärna säga att behandlingarna är för dyra för att vara motiverade.

*Siffrorna i länken är från 2004. De jag anger är siffror som samma forskare angav i dagens DN.

Annonser

2 reaktioner på ”Det är ju så dyrt med provrörsbehandlingar.

  1. Pingback: Vem tjänar på det nuvarande systemet för provrörsbehandlingar? « Inte utan min åsikt

  2. Pingback: En öppen fråga till de politiska partierna « Inte utan min åsikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s