Det är ju så mycket mer synd om de lesbiska.

Jag tror inte jag försökt prata politik som rör ofrivilligt barnlösa i andra sammanhang än med redan frälsta en enda gång utan att få höra att det är mycket mer synd om lesbiska. Det är ett märkligt argument, men uppenbarligen viktigt för många. Raymond Wigg, oppositionslandstingsråd i Stockholm, gick till och med så långt att han ansåg att lesbiska ska få hjälp att få två barn, men heterosexuella bara ett när jag pratade med honom i Almedalen. RFSU har gång på gång agerat i frågor som rör lesbiskas rätt och möjlighet till vård, men jag har aldrig sett RFSU agera för de heterosexuella ofrivilligt barnlösa.

Av historiska skäl tillskrivs lesbiska ett högre skyddsvärde. Eftersom de systematiskt diskrimineras antas de vara mest diskriminerade i fertilitetsvården idag och det är deras rättigheter som framförallt ska stärkas. Men det bortser ifrån en verklighet där många lesbiska har långt mer lättlösta situationer till lägre prislappar än de heterosexuella som nekas vård.  Sen är HBT-rörelsen mycket mer van vid att kräva sin rätt utan att låta internaliserad skuld och skam stå i vägen, eftersom att ställa sig över skammen och kliva ut ur garderoben har varit en nödvändighet för hela rörelsen. Det är en historia som de heterosexuella ofrivilligt barnlösa inte har, vilket gör att en såpass hög andel stannar i sin garderob att det knappt finns någon rörelse att tala om.

Utöver att det är märkligt och fel att rangordna grupper efter sexuell läggning på det här sättet så är det strategiskt dumt, även om man bara vill förbättra för lesbiska och inte bryr sig om heterosexuella. Lesbiska kan inte få mer rättigheter till fertilitetsvård än heterosexuella och för att lesbiska ska få mer rättigheter måste situationen för heterosexuella förbättras. Exempelvis har hovrätten dömt att regeln som inte ger lesbiska rätt att överlåta behandlingar från den ena kvinnan till den andra inte är diskriminering, eftersom lesbiska inte får sämre villkor än heterosexuella.

För att fertilitetsvården ska få mer pengar behöver de som berörs hålla en enad front. Barnlöshetsbehandlingar är inte lyxvård, det upplevs som en livsnödvändighet för de som berörs.  Det spelar ingen roll om det är mer synd om lesbiska, heterosexuella, de med sena missfall, de utan ägg eller de som aldrig får veta varför – alla får sin livskvalitet såpass påverkad att de ska ha rätt till vård.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s