En ny avhandling om upplevelserna efter infertiliteten

Igår försvarades en avhandling av Marianne Johansson om mäns och kvinnors upplevelser efter ofrivillig barnlöshet. Resultatet var knappast oväntat: par som inte får barn mår dåligt. De som efter fem år inte fått barn mår väsentligt sämre än de som fått barn. Männen hade sämre livskvalitet än vad tidigare studier visat och de upplevde också förloppet annorlunda än kvinnorna. De kände sig ofta marginaliserade, eftersom så stort fokus lades på kvinnan.

De som var undersökta vad par med manlig faktor som avslutat de landstingsfinansierade försöken utan barn. 77% lever efter fem år med barn, varav en majoritet har egna biologiska barn som oftast kom efter egenfinansierad IVF och nästan lika många hade adopterat. De par som levde utan barn, både män och kvinnor, hade betydligt lägre livskvalitet än de som levde med barn

Sett ur prognos för IVF är manlig faktor en diagnos som ger väldigt bra prognos. Det här är alltså män som vet att det beror på dem och som ofta vet att de har goda chanser att lyckas, men som inte får behandlingar. Undra på att de mår dåligt. En av slutsatserna som Marianne Johansson drar är också uppenbar:

Jag anser även att sjukvården bör sträva efter att minska gruppen där IVF behandlingen inte lyckats. Detta kan ske genom att i vissa fall erbjuda paren ytterligare ett antal behandlingar.

Tyvärr har jag inte hittat en länk som fungerar till själva avhandlingen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s