Kriget i Sudan och Carl Bildt, såsom jag förstått det.

Kriget i Sudan var en fruktansvärt historia. Det var ett inbördeskrig som varade mellan 1983 och 2005 och det var en stor humanitär katastrof där hundratusentals människor dog, svalt ihjäl, våldtogs och blev hemlösa.

I södra Sudan finns olja och det är en typ av naturresurs som ofta har en central roll i krig. 1997 tecknade bland annat Lundin Oil ett avtal med den sudanesiska regeringen, där Lundin Oil och några andra oljebolag gavs rätt till att exploatera oljan. För att företagen skulle få tillgång till oljefälten begick den sudanesiska regeringen massor av krigsbrott. Enligt raporten från ECOS var konsekvenserna av oljekontrakten bland annat 12 000 döda och 160 000 tvångsförflyttade. Utöver det här dog massor med fler människor, men det var inte direkt kopplat till oljekontrakten.

När ett oljebolag går in i en krigszon för att borra efter olja har man ett jättestort ansvar, både enligt internationell rätt och rent moraliskt. Bolaget är skyldigt att säkerställa att det man gör inte ställer till med skada. Det är framförallt här Lundin Oil brustit. Man hade en skyldighet att se till att oljeborrandet inte ledde till brott mot mänskligheten, men det var inte en skyldighet man uppfyllde.

Carl Bildt satt i styrelsen. Han var alltså en av de som var ansvariga för att säkerställa att Lundin Oils verksamhet inte ledde till oförsvarliga konsekvenser. Av vad jag har hört och sett finns det ingenting som tyder på att det var ett ansvar han tog på allvar.

Om man vill ha en bild av sig själv som en försvarare av mänskliga rättigheter borde man tänka sig för innan man sätter sig i styrelsen för ett företag som ägdes av Adolf H Lundin och som varit verksamt i Sydafrika under apartheidregimen. Man borde skämmas om man varit delaktig i verksamhet som ledde till krigsbrott.

Carl Bildt verkar istället stolt. Reinfeldt låter honom sitta kvar, men sparkade ministrar som inte betalt TV-licensen och som anlitat svart arbetskraft.

Någonstans är det dags för oss att hitta vår ryggrad och sätta en gräns. Det är inte okej att vår utrikesminister bidragit till att 12 000 människor dött.

Annonser

En reaktion på ”Kriget i Sudan och Carl Bildt, såsom jag förstått det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s