Tovalisa blöder.

Allra finaste Tovalisa blöder. Hon är gravid efter en äggdonation och just nu vet ingen om det är ett missfall eller inte.

Tovalisa har endometrios. Endometrios är en vanlig sjukdom, runt var 10:e kvinna får den, som gör att livmoderslemhinnan börjar växa på andra ställen än i livmodern, exempelvis i äggstockarna och runt om i bukhålan. Varje månad vid mens kommer det alltså ut blod i bukhålan och det gör jätteont. Trots att endometriospatienter ofta har så ont så de kräks och behöver åka till sjukhus tar det i snitt 8 år innan diagnosen ställs.

Innan Tovalisa hann få rätt diagnos och behandling hann endometriosen förstöra hennes äggstockar. Det finns inga ägg kvar nu. Tovalisa och hennes partner kämpade och kämpade med IVF och på fyra försök fick de fram ett enda litet ägg, som inte fungerade.

Tovalisa har en fin vän. En sådär fin och underbar vän som ville donera ägg till henne. Det är nog bland det finaste man kan ge någon. Eftersom det är väldigt psykologiskt komplicerat att ha donatorn nära familjen under uppväxten genomförs en korsdonation. Tovalisas vän donerar ägg till en främmande kvinna och så snart hon har donerat får Tovalisa ta emot ägg från någon annans vän eller syster.

Trots en tuff tid har Tovalisas vän gått igenom ett batteri av tester. Sedan har hon fått hormoner i flera veckor innan de tog ut ägg från henne och gav två okända barnlösa kvinnor. På så sätt räcker varje donator till två barnlösa, vilket behövs då kön är så lång. Efter någon månad fick Tovalisa ta emot några ägg från en främmande kvinna, andra hälften av de äggen gick till en främling. De äggen blev till ett fyrcelligt embryo och det planterades in och gav Tovalisa den underbara nyheten att hon var gravid.

Sedan några dagar blöder hon. Och hon gråter med den förtvivlan som inte bara kommer ur rädslan att få ett missfall, utan rädslan över att det här kanske var sista chansen. Om hon får missfall kanske hennes fina vän donerar en gång till eller så kanske Tovalisa står i den långa, långa kön och får en chans till den vägen. Chansen per gång är cirka 30% och hon har två försök på sig innan det är slut.

Det finns en liten lagändring som skulle kunna garantera Tovalisa barn. Det är nämligen så att vid IVF-behandlingar fryser man ofta några embryon, för att inte placera in för många och riskera att det blir massor av barn. Många IVF-patienter får därför embryon kvar i frysen, embryon som de inte har någon nytta av ifall de fått de barn de vill ha. De har också en maxgräns på 5 år, så efter 5 år måste de förstöras. De här embryona får man inte ge till andra ofrivilligt barnlösa, trots att det här med genetisk koppling ofta betyder väldigt lite för föräldrarna när det väl i slutändan handlar om barn eller inte. Skälet är för barnets skull, så därför får man bara ta emot en donation av spermier eller ägg. Inte båda samtidigt.

Jag har 5 embryon i en frys i Uppsala som snart uppnått maxåldern. Om det inte går bra för Tovalisa nu skulle jag så innerligt gärna vilja skänka dem till henne, men det får jag inte. Istället måste jag förstöra dem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s