Vill du ha barn? Skilj dig.

Antalet IVF-behandlingar som man kan få via landstinget för att behandla ofrivillig barnlöshet gäller per par. Om man förbrukat alla sina försök med sin nuvarande partner kan man alltså få nya försök om man har en ny partner. Eftersom antalet försök inte är baserat på vad som har en chans att lyckas har dessa försök ofta lika bra chanser att lyckas som de ursprungliga försöken.

Så människor med ont om pengar ställs inför valet mellan sin relation och att få barn. De flesta lyckas skramla fram pengarna, men alla gör inte det. Och då är valet att skilja sig eller leva utan barn – fler alternativ finns inte.*

Samma sak gäller för de som vill ha syskon. Man får nämligen bara hjälp med IVF genom landstinget för det första gemensamma barnet. Vill man ha fler barn får man antingen skaffa en ny partner eller betala själv.

Det är 10% av alla heteropar som får fertilitetsproblem och cirka 3000 barn föds efter IVF varje år. Bakom dessa 3000 barn står 8500 färska IVF-försök, varav runt hälften har varit privatfinansierade**.  Vissa kanske faller på andra kriterier, men det är rimligt att tro att det ändå rör sig om  flera tusen par som nekas landstingsvård som de skulle få om de separerade och inledde en ny relation.

*Tänkte du adoption? Då behövs 150 000 kronor, bland många andra problem.

** Tror jag. Jag håller på och gräver i den siffran och jag vet att det är cirka hälften som privatfinansieras i södra Sverige. Norra Sverige har dock sämre regler generellt sett, så det är möjligt att det är en större andel som privatfinansieras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s