Vill du ha en bebis? Visst, det kostar 3 000-200 000 kronor*

Jag har betalat runt 80 000 kronor för Olivia, pengar som vi betalat till en fertilitetsklinik i Uppsala och till Sophiahemmet.

Barnlöshet är en sjukdom, erkänd av WHO och av alla som arbetar med infertila betraktas det som ett allvarligt problem som får stora sociala, psykologiska och ekonomiska konsekvenser. Barnlösa par mår riktigt dåligt och många fastnar i en djup krisreaktion som kan pågå i åratal. Runt vart tionde heteropar drabbas, så det rör med andra ord om många människor.

Det finns också effektiva behandlingar. Vid IVF (provrörsförsök) är chansen att bli gravid mellan 30 och 45% per försök och den sannolikheten är i stort sett oförändrad de 6 första försöken (så länge inget annat framkommer). Så långt är allt väl, men landstingen finansierar bara ett begränsat antal försök. För oss var det två stycken, men varierar mellan ett och tre i de olika landstingen och Stockholm har nyligen höjt gränsen till tre försök. Det innebär alltså att samtliga landsting har ett maxtak på antal behandlingar som ligger på sin höjd på 50% av de försök som är medicinskt motiverade.

Många blir därför utsparkade ur den landstingsfinansierade vården med budskapet att fler behandlingar troligen skulle hjälpa dem, men att de får betala själva.  Det gäller alltså att ha tur.

Att de får betala själva är dock inte helt sant, eftersom ungefär halva kostnaden är läkemedel. Läkemedlen är förmånsberättigade och subventionerade för de som betalar IVF själva. Så har man otur ska man alltså vara rik nog för att betala hälften själv. Priset på en IVF-behandling varierar mellan 21500 i Falun och 34 000 för IVF med microinjection av spermier  i äggen på Sophiahemmet.

För två patienter med exakt samma problem kan alltså kostnaden för att få ett barn variera mellan några tusenlappar och över 100 000 beroende på slumpen och var man bor.

Sen är även det här en sannolikhet med modifikation. Fertiliteten avtar snabbt med stigande ålder för kvinnan, men kötiderna för utredning och behandling är flera år i Stockholm.

Har man råd att betala privat är man dum om man väntar på sin köplats i landstingskön. För under den tiden hinner chansen att lyckas avta mätbart mycket om kvinnan är över 30 år gammal. Särskilt viktigt blir det om man passerat 35.

*Undantag för feta, singlar,  de över 40 och de utan fungerande ägg eller spermier. De kan också köpa bebis, men då blir det dyrare. Saknar du både ägg och livmoder kan du räkna med över en miljon. Allt är dock till salu och kommer behandlas i senare blogginlägg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s