Obligatorisk pappaledighet!

Om det blir så att Sverige kommer behöva införa obligatorisk mammaledighet i sex veckor tycker jag gott att vi i så fall kan införa en lika lång, obligatorisk ”pappa”-ledighet att gå hand i hand med den.

Ett nyfött barn behöver ofta äta var tredje timme. Däremellan är det inte ovanligt att ätandet tar en halvtimme och lägger man till ett blöjbyte på det blir det drygt två timmar åt gången man får sova. Det är få människor som mår bra under sådana sömnförhållanden. Att få möjlighet att dela på sömnen utan stressen av att den ena personen ska iväg och jobba tidigt på morgonen tror jag leder till mer välmående föräldrar, tryggare barn och mindre konflikter i relationen.

Sömnbrist är en stor riskfaktor för depression och 10-15% av alla kvinnor får en förlossningsdepression. Depression är en allvarlig sjukdom och jag ser den sjukdomsfrekvensen som ett stort jämställdhetsproblem. Ett av de bästa sätten att undvika en sådan depression är att få sova ordentligt och få bra stöd av omgivningen – något som en förlängd ledighet för partnern vid födseln onekligen hjälper till med.

10 dagar är en väldigt kort tid att få vara med i början av sitt barns liv. I Sverige är det ändå förhållandevis lång tid – i många länder är det väsentligt kortare än så. Det är svårt att hinna med att knyta an till barnet och att känna sig redo och att livet är under kontroll innan det är dags att börja jobba. Ju mer partnern hinner knyta an till barnet i början och ju mer det initiala ansvaret delas, desto jämställdare tror jag det framtida föräldraskapet blir.

Även om jag egentligen inte stöjder en obligatorisk ledighet för vare sig mammor eller pappor, ser jag stora poänger med att föräldraförsäkringen ska vara utformad på ett sådant sätt att två personer kan vara hemma under de första 1-2 månaderna. Och även om två fel sällan gör ett rätt så blir det i mitt tycke snarare bättre än sämre om vi gör pappaledighet obligatorisk den också i början i just det här fallet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s