Fött barn? Stanna hemma ett tag.

Att mammadirektivet med obligatorisk ledighet är galet tar inte bort det faktum att ett samhälle där mer än en pytteliten minoritet av kvinnorna är tillbaka i arbetslivet inom sex veckor har ett  jämställdhetsproblem. Det är jättejobbigt att föda barn och att inte erkänna det är att inte respektera kvinnors rätt till hälsa. Det är bara i storleksordningen 58% av alla graviditeter som är komplikationsfria. Tiden innan förlossningen är det bara 20% av kvinnorna som jobbar i Sverige och runt 40% är sjukskrivna. Ryggont, sömnproblem, värkar med mer räknas som normalt är inte grund för sjukskrivning under slutet av en graviditet, men det betyder inte att det är möjligt att jobba med de symptomen.

Det är vanligt och inget konstigt alls att förlora upp till en liter blod vid förlossningen, men det betyder inte att det är en behaglig upplevelse som man inte känner av ett tag efteråt. Runt 7% av de som föder vaginalt och 13% av de som föder med kejsarsnitt blöder mer än så. Runt 20% föder genom kejsarsnitt, varav ungefär hälften är akuta, och har alltså genomgått en stor operation. 85% av de som föder vaginalt får någon form av bristningar. 50-70% av alla kvinnor mår psykiskt dåligt veckorna efter en förlossning, med gråtattacker, ångest, oro, sömnproblem och liknande. 10-15% får en förlossningsdepression.

Det är alltså vanligare än inte att man inte mår något vidare efter en förlossning och att det tar tid att återhämta sig. Det är ingen feministisk dygd eller ett främjande av jämställdheten att vara tillbaka på jobbet innan läkningen fått ta sin tid, som jag sett flera debattörer antyda. Det går inte heller att innan förlossningen varit bestämma sig för att man ska må fysiskt bättre och komma i form snabbt. Det kanske man gör – men det är slumpen och inte en jämställd livsåskådning som avgör det.

Så även om EUs mammadirektiv förtjänar kritik för sin normativa effekt tror jag inte det spelar någon egentlig roll för hur länge kvinnor är hemma efter förlossningen i Sverige. Eftersom de närmsta månaderna efter en förlossning måste få vara en fredad zon för kvinnor kan läkningsperiodens längd inte få avgöra kvinnors möjlighet att få toppositioner i samhället. Resultatet av något sådant skulle bli vansinnigt – ska toppositioner endast vara öppna för kvinnor som genomgår okomplicerade vaginala förlossningar? Och hur ska man veta det i förväg?

Att göra frågan om huruvida kvinnor ska vara hemma ett tag efter förlossningen till en politisk fråga istället för en medicinsk tror jag därför är att göra feminismen en björntjänst. Kvinnor har nog med omöjliga krav att brottas med för att behöva ytterligare onåbara ribbor att nå upp till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s